ΑΛΦΕΙΟΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ

ΣYNΟΨΗ

Σύμφωνα με την παράδοση, η νύμφη Αρέθουσα για να αποφύγει τον έρωτα του κυνηγού Αλφειού ζήτησε απο τους θεούς να την κάνουν πηγή στο λιμάνι των Συρακουσών. Ο Αλφειός για να σμίξει μαζί της ζήτησε να γίνει ποτάμι που διασχίζοντας το Ιόνιο με υπόγεια ρεύματα, φτάνει στη Σικελία. Από τότε οι κάτοικοι της αρχαίας Ολυμπίας έριχναν αντικείμενα στο ποτάμι γιατί ισχυρίζονταν πως τα ξανάβρισκαν στις Συρακούσες.

Ένα μικρό παιδί στην Ολυμπία, το 1985, κυνηγάει τη μπάλα του που έπεσε στον Αλφειό και γίνεται “οδηγός” στην κινηματογραφική αφήγηση που ανιχνεύει τους μύθους και την ιστορία του ποταμού καθώς αποτυπώνεται στο φιλμ το επιβαρημένο – απο τις ανθρώπινες δραστηριότητες – παρόν του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Μενέλαος ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λάκης ΚΑΛΥΒΑΣ

ΜΟΝΤΑΖ : Τάκης ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΓΗΤΕΣ : Νίκη ΒΟΣΝΙΑΚΟΥ, Ηλέκτρα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, Μενέλαος ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Χρίστος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Κυριάκος ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ : Σπύρος ΔΡΟΣΟΣ

ΜΙΞΑΖ : Νίκος ΣΦΕΤΣΑΣ

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ : Παναγιώτης ΚΑΚΑΒΙΑΣ, Μάρκος ΧΟΛΕΒΑΣ

Ένα απο τα ωραιότερα ντοκιμαντέρ που έχουν μεταδοθεί τον τελευταίο καιρό ο Αλφειός. Φίλμ πολύπλευρο, απροσδόκητης αισθητικής αρτιότητας ζωντάνεψε τους μύθους γύρω απο το περίφημο ποτάμι σε αντιπαράθεση με την αληθινή σημασία της ζωογόνου λειτουργίας του.


Γ. ΝΟΤΑΡΑΣ

εφ. “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” , 06-04-1986

Ο φωτισμός της ιστορίας απο το νέο σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη απέδωσε μοναδικά την ιστορία και το παρόν του Αλφειού. Χρωματίζει την ιστορία αυτού εδώ του τόπου δένοντας ιδανικά την εικόνα με το λόγο.


Χαρά ΛΟΥΚΑΚΟΥ

εφ. “ΑΥΓΗ” , 06-04-1986

Πως μπορεί ενα ντοκιμαντέρ για τον Αλφειό να μη θυμίζει ξερό μάθημα γεωγραφίας; Πανδύσκολο, αλλά το μπορεί όταν η μυθολογία , τα αρχαιολογικά ευρήματα που κουβαλά το ποτάμι και η λαϊκή παράδοση που θέλει τον Αλφειό γαμπρό στον οποίο μια φορά το χρόνο οι κάτοικοι προσφέρουν ο,τι καλούδια βάλει ο νους, γίνουν το υλικό με το οποίο ζυμώνεται το φίλμ. Νεότατος στα χρόνια και στο επάγγελμα του σκηνοθέτη ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης έφτιαξε – χωρίς να καταστρατηγήσει τους κανόνες των ντοκιμαντέρ – ένα βαθύτατα ποιητικό φίλμ.


Σούλα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” , 30-03-1986

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ