H ιδέα για μια κινηματογραφική ομάδα που θα ονομαζόταν PAUSILYPON FILMS γεννήθηκε το 1985 στο Ποζίλιπο (Pausilypon), ένα λόφο κοντά στη Νάπολη κινηματογραφώντας τα «ίχνη» από τα ερωτευμένα ζευγάρια που βρίσκουν καταφύγιο τα βράδια στα ελληνορωμαϊκά  ερείπια του λόφου. Εκεί ανακαλύψαμε τη σημασία της λέξης παυσίλυπο (που μειώνει την ένταση της λύπης) καθώς και την ευεργετική δύναμη των ιστοριών που την περιέχουν, κυρίως όταν υπερβαίνουν τα σύνορα και τα εθνικιστικά στερεότυπαimg20150917_19050657 FIXED. Από τότε, ψάχνοντας τους ήρωες αυτών των ιστοριών, διαλέξαμε να τις αφηγηθούμε  σε ταινίες ντοκιμαντέρ, σε ραδιοφωνικές παραγωγές, και σε ταινίες μυθοπλασίας.

Από το 1994 η εταιρεία PAUSILYPON FILMS, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, έχει κάνει την παραγωγή της ταινίας μυθοπλασίας BLACK OUT (p.s. RED OUT) 1998, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Πορτογαλίας, Eurimages, Media, που χαρακτηρίστηκε «η πρώτη γνήσια μεταμοντέρνα ελληνική ταινία» (Critical guide to European directors”, Wallpaper publication, 2000) και η πιο γοητευτική ταινία της χρονιά από τον Nικήτα Mιχάλκωφ  (στα Xρονικά του XXI Moscow International Filmfestival). Η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (XXI Διεθνές Kινηματογραφικό φεστιβάλ Mόσχας, Πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών Annonay κ α ) και πήρε 7 βραβεία.

Το 2012 η PAUSILYPON FILMS ολοκλήρωσε την παραγωγή της ταινίας μυθοπλασίας J.A.C.E. – Just Another Confused Elephant, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, F.Y.R.O.M., Ολλανδίας που ολοκληρώθηκε το 2011, συμμετείχε σε 38 διεθνή φεστιβάλ (TIFF Toronto International FilmFestival, Tokyo International Film Festival, Thessaloniki International Film Festival, κ.α.) και πήρε 11  διεθνή βραβεία.

Οι ταινίες ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα βασικό μέσο κοινωνικής παρέμβασης  για την  PAUSILYPON FILMS. Από το 1987 με το ΕΛΑΙΑΣ ΑΙΓΛΗ, σε σκηνοθεσία του Μενέλου Καραμαγγιώλη, που πήρε 2 βραβεία καθώς και το βραβείο Europa Νostra και την ταινία ROM, το 1989 που χαρακτηρίστηκε ως “το  turning point του ελληνικού ντοκιμαντέρ που τώρα πια όλοι παραδέχονται πως αποτελεί σταθμό στην ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ», (Critical guide to European directors”, Wallpaper publication, 2000) και πως “είναι ένα αριστούργημα που πρέπει να μείνει κλασσικό στην ιστορία του σινεμά”(Νicole Brenez, curator of the Cinémathèque française’s avant-garde film series), συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ όπως (Cinema du Reel, Centre G. Pompidou, San Sebastian International Film Festival, International Documentary Festival Amsterdam κ.α) και πήρε 4 βραβεία.

Από το 2011 ξεκίνησε ένας νέος κύκλος ταινιών ντοκιμαντέρ με τον τίτλο ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ έχουν ήδη προβληθεί με επιτυχία από την ΕΡΤ και χαρακτηρίστηκαν ως “η τηλεόραση της χρονιάς”. Στον πρώτο κύκλο, 12 ταινίες ντοκιμαντέρ ανιχνεύεται με ριζοσπαστικό τρόπο η ελληνική ταυτότητα και δίνονται “οδηγίες χρήσης” σε νέους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μαθηματικούς και καλλιτέχνες  για τους τρόπους που ξεπερνάει κανείς τα σύνορα της χώρας.

Στο δεύτερο κύκλο της σειράς, 12 ταινίες ντοκιμαντέρ, πρωταγωνιστούν δυσκολεμένοι και “καταδικασμένοι” ήρωες (όπως νεαροί άνεργοι επιστήμονες, άστεγοι, ανήλικοι φυλακισμένοι, κυνηγημένοι πρόσφυγες, έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, τραυματισμένα αδέσποτα) που βρίσκουν (χωρίς τη βοήθεια σεναριογράφου) τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχειριστεί κανείς τα αδιέξοδά της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα  μέσα από μια διαφορετική και ουσιαστικά πολιτική παρέμβαση.

OI ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, πανεπιστήμια και σχολεία δίνοντας το στίγμα μιας χώρας που πασχίζει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Οι ταινίες αυτές κυκλοφορούν σε διαδραστική μορφή με επαυξημένο υλικό ως τα πρώτα ελληνικά διαδραστικά ντοκιμαντέρ.

Η PAUSILYPON FILMS σε συνεργασία με σύγχρονους καλλιτέχνες δραστηριοποιείται και στο video art όπως τα “ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ” (2014, National Museum of Contemporary Art) AGRIMIKA installation (2015, 56th Venice Biennale).

Από το 1985 η PAUSILYPON FILMS και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης έχουν δραστηριοποιηθεί στην εβδομαδιαία επαφή με το ραδιοφωνικό κοινό στήνοντας «ραδιοφωνικές» ταινίες μέσα από την παραγωγή των δημοφιλών ραδιοφωνικών παραγωγών «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΠΙΑ και  «ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ» καθώς και επετειακά αφιερώματα για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Οι εκπομπές αυτές με έντονη παρουσία και κινητικότητα στο διαδίκτυο έχουν χαρακτηριστεί ως «οι εκπομπές της χρονιάς» και «οι ραδιοφωνικές παραγωγές της χρονιάς» για το 2010 και 2011  (Athens voice, Status)

Οι ιστορίες και ο επαναπροσδιορισμός της αφηγηματικότητας σε ένα κινηματογράφο που ψάχνει τους παραμελημένους και αληθινούς ήρωες μέσα στην πραγματικότητα και τους καθιστά πρωταγωνιστές είναι οι οδηγοί για την ομάδα της PAUSILYPON FILMS  που επιμένει να αφηγείται ιστορίες που μπορούν να αφυπνίζουν και να λειτουργούν ως βασικό εργαλείο διαλόγου και κοινωνικής παρέμβασης.

Save